Flanörgatan 37a 2002
Jag skulle så gärna vilja laga en riktig alhome. En sådan där jag mal
kryddorna själv, hackar alla grönsakerna i ordning och tärnar köttet fint,
fint. Låter den puttra i timmar, blandas och smälta samman. Men det är lydoftat
här. Jag kan känna köttbullar och falukorv i trapphuset om kvällarna. Ibland
kan ventilationen i badrummet vittna om att någon i huset steker fisk. Svenskhet som ligger så tjock i luften att
den nästan går att tugga. På namntavlan i trapphuset. På julstjärnorna i
fönstren. På tystnaden och de bortvända blickarna efter de artigt nickande
hälsningarna. Och på valet av mat. Alla språkkunskaper till trots, all kultur
jag omfamnar och alla torkade skor på dörrmattor och tvättstugor jag lämnar
kliniskt rena kommer aldrig att vara tillräckligt. Jag är för mörk för att
smälta in i skuggorna. Ändå förväntas det att jag aldrig slutar försöka. Varje
ljud av min röst kommer lyssnas på, hur högt eller tyst jag talar kommer tolkas
noggrannare än orden. Valet att bära kjol kommer skärskådas, och dess längd
kommer jämföras och ställas i relation. Så
jag avstår det moderna och det nya. Det exotiska blir det främmande om jag tar
i det, så jag undviker hämtmat. Köper snabbmakaroner och fotriktiga skor och
syns ändå. Halenskatalogen kommer aldrig att göra min främmandeskap osynlig och
namnet på namntavlan kommer få brevbäraren att staka sig och aldrig att jag
skulle ställa mig och låta mitt kök dofta som mat och barndom. Lukta som ett
hem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar