onsdag 1 januari 2014

Min feministiska förbryllning

Jag är feminist. För mig bottnar det i och är sprunget ur min kärlek till vetenskap och logik, min humanistiska grundsyn och mina personliga erfarenheter och observationer.

Men jag är förbryllad. Kanske är jag okunnig, eller osolidarisk, eller oupplyst. Men jag är en tänkande och läsande och lärande varelse. Jag är villig att granska, ifrågasätta, tänka om och lära nytt.

Just nu har jag dock kört fast.

Ord och fraser jag inte förstår varför de är negativa:
'God ton'
'Liberal'
'Ta debatten'

Ord jag inte förstår varför de är (odelat) positiva:
'Systerskap'
'Radikal'
'Kamp'

Ord jag inte förstår hur de definieras och används:
'Hat'
'Förakt'
'Saken'
'Solidarisk - osolidarisk'

Jag vill gärna förstå. Jag tror säkert det finns gott om platser där detta är utrett och förklarat. Jag tar gärna emot information. Länkar till exempel. Bloggar, Youtubeklipp eller kommentarer på det här inlägget. Vad som helst som kan hjälpa mig att tänka vidare är av intresse. För eller emot.


12 kommentarer:

 1. Hej! Jag blir ganska förvirrad emellanåt och skulle gärna vilja veta till vilken antifeministisk blogg du länkade i Lady Dahmers kommentarsfält? Den hon valde att ta bort för att det var en avskyvärd människa enligt henne...
  Vore jättetacksam! Mvh Lisa

  SvaraRadera
 2. Nu var det inte jag som länkade till bloggen i fråga, och kan inte med säkerhet uttala mig om vilken länk som har raderats. Jag gör alltså bara en gissning, utifrån det jag sett och läst. Min gissning är http://tenebrism.wordpress.com
  Jag håller inte med i allt som skrivs där, långt ifrån faktiskt, men jag förstår inte heller varför den bloggen beskrivs som hatisk och antifeministisk i den omfattning som görs. Men jag är just nu mitt uppe i en process av feministisk förvirring, så det kan hänga på det. Jag tror det kan vara en bra sak.

  SvaraRadera
 3. Hej hopp, här har jag aldrig varit förr, kikar in lämnar ettspår, kanske gör du detsamma,, Måste läsa in mig på dig innan jag kan kommentera mer:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, du har varit här nån gång tidigare, vill minnas att bloggen var förbryllande då med ;)

   Radera
 4. Hej, har noterat att dina (tre ?) senaste kommentarer på LD's blogg blivit obesvarade...åh, som jag hade hoppats du hade fått svar, för jag har undrat i princip samma saker. Trist, men kanske lite typiskt? Att inte bemöda sig att svara menar jag.
  Jag fick ju ett surt svar på mitt näst senaste inlägg där (av en annan kommentator) men jag vet inte, det känns som det är ett helt följe där som svarar helt i hennes anda. Tråkigt för då blir det ju inte en diskussion, debatt, utan bara ett gäng likatänkande som håller varann om ryggen och de som inte håller med sekten blir sakta men säkert utmanövrerade.
  Men, jag kan vara känslig för tillfället, och klimatet kanske ändras, vilket jag hoppas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever att tonen har förändrats på senare tid, att det blivit viktigare att söka och stötta likasinnade än att argumentera eller debattera. För mig är det lite av ett problem, då jag vill utvecklas och känner att jag gör det genom att ifrågasätta åsikter. Både åsikter jag håller med och åsikter som får det att krypa i kroppen på mig. Den jag försöker övertyga i en debatt är i första hand mig själv. Pröva min åsikt och om nödvändigt ompröva den. Jag hoppas att detta är något tillfälligt och att den feministiska bloggosfären skall bli mer öppen och mindre hatisk. För mig personligen är hat inte en utvecklande känsla. Men kanske är den det för andra, och även om jag kan önska och försöka påverka är det ju inte jag som sätter agendan.

   Radera
  2. Hej Maria! Du kanske har noterat att jag har ungefär 30,000 läsare samt lite mer än10,000 följare på twitter. Jag får hundratals kommentarer om dagen och massvis med mail utöver det och måste moderera och besvara. Jag har även en familj och ett privatliv att ta hänsyn till så jag hoppas du förstår varför jag inte hinner svara på precis alla kommentarer jag får.

   /natashja

   Radera
  3. Hej LD, kul att du tittade in! Det är lätt att förstå att du inte hinner bemöta allt. Du gör en gallring och det är din rätt. Samtidigt är det så att du har genomslag, din åsikt har stor betydelse för dina läsare. Även för oss som emellanåt inte håller med dig. Att inte få svar på de frågor som just vi ställer, antagligen för att de engagerar oss starkt, kan vara frustrerande. Jag försöker att inte läsa in för mycket i dina val, för jag kan inte veta någonting om dina motiv. Men det betyder ju inte att det inte väcker besvikelse. Din åsikt betyder något, då vill jag ha den på just det som berör mig! Jag förstår att det inte är något jag kan kräva, förvänta mig eller ställa dig till svars för, men det ändrar inte min önskan.

   Radera
 5. "Jag är feminist. För mig bottnar det i och är sprunget ur min kärlek till vetenskap och logik,"

  En häftig och ovanlig kombination. Hoppas att fler feminister anammar detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att kombinationen är särskilt ovanlig faktisk, men kanske inte så högljudd? Vissa röster hörs så starkt i mediabruset att de får ett genomslag och förväxlas med majoritetens åsikt snarare än den mest spektakulära eller färgstarka åsikten. Polarisering är alltid enkelt och lätt att uttrycka. När det kommer till nyans blir det mycket mer komplexa samband, och dessa formuleras inte lika lätt i slagordsretorik. Men att använda vetenskap och logik för att dra slutsatser som leder till en feministisk åsikt är inte svårt och, tror jag, inte så ovanligt bland feminister som det emellanåt kan verka.

   Radera
  2. Jag tänkte ursprungligen på ett väldigt snällt och försiktigt sätt fråga ifall du var lika öppen till att höra varför de sakerna du listar inte är så som du beskriver dem.

   Inte för att jag har tänkt raljera anti-feministisk propaganda, utan mer för att jag var nyfiken på om du skulle vara öppen för om opartisk forskning skulle leda till att det inte förhåller sig så eller om du börjar med slutsatsen att det är så och sedan försöker att hitta bevis på varför det är så.

   Radera
  3. Så varför gör du inte det? Jag tar ju upp det för att jag är förvirrad och intresserad. Jag föredrar god ton, men är inte gjord av porslin så du behöver inte gå som på äggskal.

   Jag försöker att aldrig börja med slutsatsen, utom som en hypotes värd att pröva. Men jag är människa, och vi är ofta blinda för den förförståelse vi är fångade i och som gör att vi tolkar även när vi tror att vi inte gör det. Därför är jag ytterst skeptisk till att det skulle finnas forskning som är helt opartisk eller objektiv.

   Min intention är att söka kunskap och förståelse. Hittills har det lett mig till feminism (som en av många delar i min åsiktskonstruktion) men det är inget som jag beslutat mig för att alltid och okritiskt vara. Tvärt om är det något jag ständigt prövar och omprövar. Jag försöker vara öppen och rörlig i min syn på sanning, och ödmjuk för det faktum att vi alla är färgade av förförståelse och kontext.

   Radera